Kapustové karbanátky s mrkvovým pyré

Novověkou pěstovanou kapustu známe ve dvou variantách, jako hlávkovou nebo růžičkovou. Kapusta je dnes rozšířena po celém světě, avšak nejvíce v Evropě. Již od šestnáctého století se však vědělo o její blahodárných účincích na lidský organismus. Kapusta obsahuje vitamín B1, B2, B3, B9 (kyselina listová), vitamíny C, E, K, vápník, hořčík, selen, fosfor, draslík, síru, železo a hlavně sodík (vše potřebné pro naše tělo).

I když je kapusta velmi odolná rostlina, pěstuje se převážně ve sklenících. Tato zelenina jedinečné chuti však není vhodná ke konzumaci za syrova. Proto ji tepelně upravujeme na mnoho způsobů.

Též k našemu bezmasému receptu můžeme využít oba druhy kapusty. My jsme dnes zvolili kapustu růžičkovou.

Při přípravě kapustových karbanátků (kapusťáků) přednostně dbáme na jejich konzistenci. Mouka do nich opravdu nepatří a se strouhankou zacházíme opatrně. Výsledkem by měl být lehký a jemný kapustový karbanátek, který nemusí být nutně smažený…

Suroviny:

(4-5 porcí)

  • Růžičková kapusta,
  • Čerstvá nebo mražená 350g
  • Sýr ementálského typu uzený 200g
  • Vejce celá 4ks
  • Nakládaná kapie 50g
  • Strouhanka 1-2 hrsti
  • Sůl 4 špetky
  • Pepř 2 špetky
  • Kmín drcený 2 špetky
  • Chilli papričky mleté 1 špetka
  • Olej slunečnicový (řepkový)
    na smažení nebo na potření karbanátků

 

Suroviny na mrkvové pyré:

  • Mrkev větší 5ks (cca 500g)
  • Sůl 3 lžičky
  • Pepř bílý mletý 3 špetky
  • Kmín mletý 2 špetky
  • Citronová šťáva z poloviny většího
    citronu
  • Máslo (oříšek) na zjemnění
  • Voda na vaření

Postup:

Postup na kapustové karbanátky:

Růžičkovou kapustu vložíme do vřící osolené (lžičkou soli) vody a povaříme 5 minut od znovu bodu varu a ihned vhodíme do ledové vody (abychom zachovali svěží zelenou barvu). Po chvíli scedíme a necháme odkapat.

Takto krátce předvařenou kapustu nakrájíme nadrobno, dáme do mísy, osolíme, opepříme, přidáme drcený kmín a mleté chilli papričky.

Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.

Vyklepnutá vejce rozšleháme, vlijeme k okořeněné kapustě a důkladně promícháme. Přidáme ke směsi nastrouhaný sýr a pokrájenou nakládanou červenou kapii.
Na skvělou konzistenci přidáme dle potřeby strouhanku, my jsme dali asi dvě hrsti. Strouhankou šetříme, těsto by mělo být spíše řidší konzistence (při větším množství strouhanky, riskujeme vyšší tuhost karbanátku).
Žádná mouka do našich „kapusťáků“ nepřijde!

Z těsta tvarujeme vyšší karbanátky (bochánky) ve velikosti asi dlaně a obalujeme ve strouhance

Pečení karbanátku na pánvi:

Ve vyšší pánvi si rozpálíme větší množství oleje tak, aby byly karbanátky alespoň do půlky ponořené (rozpálenost oleje vyzkoušíme vhozením malé špetky strouhanky, která začne ihned pěnit). Sporák ztlumíme na střední stupeň. Karbanátky vkládáme do pánve a smažíme z obou stran dozlatova.
Usmažené karbanátky vkládáme na papírové utěrky a necháme odkapat.

Pečení karbanátku v troubě:

Troubu předehřejeme na 200 °C.
Plech vyložíme pečicím papírem, na který vyskládáme karbanátky a jemně je pokropíme olejem. Vložíme do středu trouby a pečeme nejprve 20 minut. Otočíme, opět lehce pokropíme olejem a dopečeme dalších cca 20 minut dozlatova (pozor, zlatavá barva se vytváří zespoda karbanátku na pečícím papíře).
I u této přípravy je vhodné nechat karbanátky osušit v papírové utěrce nebo ubrousku.

Přílohy ke kapustovým karbanátkům můžeme dle chuti kombinovat. Přímo se nabízí brambory v různé podobě (kaše, pyré, šťouchané nebo vařené v páře, doplněné různě ochucenou majonézou či tatarkou).
Nebo vyzkoušejte mrkvové pyré…

Postup na mrkvové pyré:

Mrkev omyjeme, očistíme (oškrábeme) a nakrájíme ji na větší dílky.

Do většího hrnce nalijeme vodu (množství na ponoření mrkve + 3cm), osolíme dvěma lžičkami soli a přivedeme k varu. Vhodíme mrkvičku a přidáme citronovou šťávu (alespoň z poloviny citronu) a okořeníme mletým kmínem a mletým bílým pepřem. Vaříme středním varem, částečně zaklopené, do úplného změknutí zeleniny (cca 40 minut i déle).
Uvařenou mrkev scedíme, vrátíme do hrnce, přidáme oříšek másla a ponorným (tyčovým) mixérem rozmixujeme. Ve fázi mixování máme ještě poslední možnost na doladění chuti (solí, pepřem cukrem mletým kmínem), ale nebývá nutné.

Poznámka: Jemnost pyré redukujeme dle množství pouze přidáváním másla. Do pyré nepatří mléko ani žádné mléčné výrobky. To bychom připravovali kaši.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané