Smažák. Tolik diskutované a zatracované, přesto českým národem milované jídlo. Přiznám se, že v jistém období jsme jej v naši restauraci chtěli vyřadit z jídelního lístku. Po nekonečně mnohokrát denně se opakujících otázkách „Vy nemáte smažený sýr?“ nebo „Nemohli by jste nám jej udělat?“, jsme tento nápad přehodnotili. Nebudeme přeci národu odpírat co chce, a co si žádá. Alespoň jsem se dozvěděl, proč lidé chodí na smažák do restaurací. „Mně ten sýr doma vždycky vyteče“, to bývá častý argument.
Nejen pro správný návod, jak správně obalit a usmažit sýr (protože sýr není řízek a na jeho obalení zásadně nepoužíváme klasický trojobal a fritujeme jej v olejové lázni), jsme se rozhodli tento recept zařadit do naši domácí kuchařky. Když už jednou za čas zhřešíme a dáme si tento ne příliš zdravý pokrm, tak si jej alespoň připravíme doma s jistotou nepřepáleného oleje. Nejvhodnější přílohou jsou vařené brambory (nejlépe v páře). Kombinace smaženého sýra a bramborových hranolek, též koupaných v oleji, bývá přímo vražedná (pro žlučníkáře VIP vstupenkou do nemocničního pokoje vybaveného kapačkami na rozehnání zánětu, mnohdy i s odvozem). Pro ty, kdo si ke smažáku nechtějí odpustit hranolky, máme v naší knize alespoň trochu lehčí alternativu na „Hranolky pečené v troubě“ v kapitole přílohy.
Druhou neodmyslitelnou přílohou ke smaženému sýru je tatarská omáčka. Doma si zajisté vyrobíme tatarku z čerstvě připravené domácí majonézy. Můžeme zvolit i pikantnější verzi, jako my v našem receptu. Důležitá je i volba základní suroviny pro náš smažák. Nemusíme vždy používat zaběhlý Eidam, ale zkusit i jiné druhy polotvrdých sýrů, např. Gouda, Ementál, Madeland a řadu dalších. Výborný je i smažený Hermelín nebo Olomoucké tvarůžky…