Hlavní kouzlo připravování pokrmů v domácí kuchyni, potažmo i profesionální, tkví ve schopnosti připravit pokrm k obrazu svému, a to i když se jedná o jídla známá. Ne nadarmo se říká, co kuchař, to originál při zhotovení speciality pod stejným názvem. To se týká jak specialit krajových (každá hospodyňka mývá na totéž jídlo různé fígle), tak jídel celonárodních a dokonce celosvětově vyhášených receptur. Jsou však vyjímky, které nepotvrzují ono pravidlo o kuchaři a jiné chuti. Existují pokrmy, jejichž receptura je tak vyhlášená a neměnná, že dobře připavené jídlo chutná stejně po celém světě. Jedním z nich je italské „aglio olio e peperoncino“, kde se výsledná chuť může pouze nepatrně lišit použitým druhem těstoviny či olivového oleje. I zde si však můžeme libovolně určit stupeň pikantnosti.
Tímto receptem bychom mohli podtrhnout jednoduchost originální přípravy italské těstoviny (pasty). Zde opravdu není na čem šetřit. Proto používejme pouze kvalitní panenský olivový olej, čerstvou feferonku (kterou však lze nahradit drcenými sušenými chilli papričkami) i petrželku a hlavně kvalitní pastu!