Penne s kuřecími kostkami ve smetanové omáčce

Můžeme s veškerou pokorou přiznat, že výroba těstovin má základ v Itálii. V dnešní době strojově vyráběných těstovinových polotovarů, co se kvality týká, je tomu různě. Nejlepší je samozřejmě těstovina domácí, ale ne všechny druhy těstovin můžeme vytvořit doma. Penne je jeden z druhů strojově vytvořených těstovin, které se nám doma jen těžko podaří vyrobit (i přes různé nástavce na domácí strojek k tvarování těsta). Proto při nákupu polotovaru spoléháme na osvědčeného výrobce, a nemusí být přímo z Itálie.

Zdaleka nelze veškeré kulinářské produkty z těstovin přiřazovat k italské kuchyni. Vždyť těstoviny jsou součástí mnoha světových kulinářských specialit, tu českou nevyjímaje.
Podobně bychom mohli navodit téma smetanových omáček, které si přivlastnila francouzská kuchyně. Naše maminky a babičky i prababičky zajisté neznaly pojmy jako bešamel či veluté a přesto dokázaly vykouzlit výbornou sametovou smetanovou omáčku.

Tento recept není ukázkou ani italských těstovin, ani smetanových omáček přiřazovaných do francouzské gastronomie. Jedná se o naší originální, ryze českou domácí specialitu…

Suroviny:

(2 porce)

  • Penne 200g
  • Voda na vaření těstovin cca 2l
  • Máslo 1 lžíce
  • Kuřecí prsa (vhodná jsou i krůtí) 300
  • Sůl
  • Barevný mletý pepř
  • Mleté chilli papričky
  • Mleté kari koření
  • Bramborový škrob
    (Solamyl, Naturmyl, Amylon apod.)
  • Olej slunečnicový nebo řepkový
    cca 4 lžíc
  • Pórek nebo jarní cibulka cca 2 hrsti
    nakrájené
  • Červená kapie 1 menší
  • Vepřová šťáva 100m
    (recept v kap. „Domácí polotovary“)l
  • Smetana (stačí 12%) 200ml
  • Sýr Grana Padano 100g
  • Čerstvé bylinky (bazalka, hladkolistá
    petržel apod.) cca 2 hrsti

Postup:

Opláchnutá a osušená kuřecí (krůtí) prsa nakrájíme na větší kostky (cca 4-5cm) a dáme do širší misky. Na větších kouskách masa se lépe vyrestuje potřebná kůrčička, přičemž uvnitř zůstává maso šťavnaté. Malé kousky se naopak brzy vysušují. Kostky ze všech stran prosolíme a okořeníme barevným čerstvě mletým pepřem, mletými chilli papričkami a kari kořením. S kořením příliš nešetříme, dává chuť celému pokrmu. Prosypeme a důkladně obalíme v bramborovém škrobu (množství škrobu je dostatečné, když se jednotlivé kousky masa od sebe oddělí). Necháme chvilku odležet.

Pórek nebo jarní cibulku důkladně propláchneme (zvláště mezi listy pórku zůstává ukrytá zemina) a nakrájíme na kolečka (cca 1/2cm široká). Oddělíme světlou část od zelené.
Červenou kapii zbavenou jadřince nakrájíme na tenké proužky.
Sýr Grana Padano nastrouháme na hrubém struhadle.

Na pánvi Wok rozpálíme olej, do kterého dáme restovat kuřecí kostky. Restujeme nejprve zprudka, posléze na středním stupni sporáku cca 7-9 minut, při čemž neustále obracíme jednotlivé kousky masa. Do propečeného, nikoli však vysušeného masa přidáme proužky kapie a světlou část nakrájeného pórku, krátce zarestujeme a přilijeme vepřovou šťávu. Přivedeme k varu, přidáme smetanu a zasypeme strouhaným sýrem Grana Padano (část si můžeme ponechat na přizdobení). Přidáme zelenou část pórku a ještě krátce za stálého míchání provaříme (dokud se sýr zcela nerozpustí a omáčku nezahustí).
Na pánvi již není potřeba dalšího dochucování. V případě přílišné hustoty zředíme vodou z vařících se těstovin a konzistenci omáčky si dle potřeby zredukujeme. Nakonec vmícháme nasekané bylinky a odstavíme.

Souběžně s přípravou masa a omáčky uvaříme těstoviny ve vodě osolené dvěma lžičkami soli al dente (na skus). Pastu scedíme (neproplachujeme) vrátíme zpět do hrnce s oříškem másla a přiklopíme. Těstoviny takto chvilku počkají na dodělání omáčky.

Servírujeme (do hlubokého talíře nebo misky) nejprve Penne, které přeléváme omáčkou s masovými kousky. Pokrm můžeme zdobit částí strouhaného sýra a nasekanými čerstvými bylinkami.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané