Brynzové halušky se slaninou

Doslova národní slovenské jídlo. Čistým barbarstvím by bylo koupit halušky v prášku a je zcela zbytečné kupovat i hotový polotovar. Nemíníme přeci urážet naše východní sousedy, zvláště, jde-li o tak snadný a časově nenáročný recept.

Slovenská brynza (slovensky bryndza) je typickým slovenským sýrem z ovčího mléka, je plnotučná, konzervovaná jen solí. Díky své ojedinělé chuti a tradiční výrobě bez chemických konzervantů je oblíbená nejen na Slovensku, ale i u nás v Čechách, na Moravě a přilehlých zemích.

To, co je pro severoslovenského baču přirozený a levný produkt, v Čechách draze kupujeme. Z tohoto důvodu uvádíme recept pouze pro dvě osoby, bez zbytečného plýtvání drahocennou brynzou. Ovčí mléko úspěšně nahrazujeme kefírem nebo jiným acidofilním kravským mlékem…

Suroviny:

(2 porce)

  • Brambory (moučné) 300g
  • Polohrubá mouka 100g
  • Kvalitní masitá slanina
    (nejlépe farmářská) 100g
  • Brynza 100g
  • Kefír nebo acidofilní mléko 1dlSůl
  • Sádlo 1 lžíce

 

Na ozdobení:

  • kolečka z malé cibule osmažená na
    sádle nebo oleji a zakysaná smetana

 

Postup:

Včas dáme do velkého hrnce vařit vodu mírně osolenou (jednou lžičkou). Platí zde pravidlo, že vřící voda čeká na halušky, nikoli obráceně (těsto z brambor nenecháme zešednout).

Syrové, oškrábané brambory nastrouháme najemno (škrobovou vodu trochu slijeme pouze, jeli jí příliš), osolíme špetkou soli (pozor, brynza i slanina jsou slané) a s polohrubou moukou vypracujeme těsto. Konzistence těsta by měla být kašovitá, taková, aby nám šlo těsto poměrně snadno protlačit sítem na halušky (s velkými otvory) do vřící vody (příliš řídké těsto se snadno rychle rozvaří a rozpadne).
Halušky ve vodě lehce zamícháme, aby se neslepily nebo neusadili na dně. Vaříme (cca 5-7 minut po propasírování poslední halušky), až vyplavou na povrch a scedíme přes cedník s velkými oky.
Dobré je halušky krátce propláchnout pod vlažnou tekoucí vodou (tím rychleji odkapou z cedníku) a promastit lžící sádla (aby se nelepily).

Slaninu nakrájíme na drobnější kostičky či nudličky. Na suché pánvi orestujeme slaninu dokřupava.
V rendlíku zahřejeme trochu kefírového mléka, ve kterém rozšleháme brynzu. Společně s křupavou slaninou smícháme s haluškami a ihned podáváme.

Vhodným doplňkem je cibulka dozlatova osmažená na sádle nebo oleji. Můžeme též zakápnout lžící zakysané smetany.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané