Názvy všech možných zemí ze všech koutů světa a přitom víceméně česká kuchyně. To je náš trend. Přitom důvody k většině těchto pojmenování bývají, mírně řečeno, nejasné. Vždyť například „Maďarký guláš“ tak jak jej vaříme u nás Maďaři vůbec neznají, „Francouzské brambory“ nemají s francouzskou kuchyní nic společného a těžko si ve Španělsku dáme „Španělského ptáčka s knedlíkem“. A takovýchto příkladů bychom našli spousty. U mnoha pokrmů v naší gastronomii je v názvu uvedeno „po Srbsku“. Stačí k tomu obvykle pokrm zabarvený do červena obsahující rajčata, papriku a cibuli, i když tyto ingredience zajisté nejsou výlučně srbskou doménou. Podobné je to i s pojmenováním našeho receptu.
Nechme tedy polemizování nad zaběhlým názvem „Srbské vepřové rizoto“ a připravme si toto oblíbené české jídlo s chutí paprik a rajčat, jehož nedílnou součástí je vepřové maso. České rizoto je to hlavně podle způsobu přípravy, ale i tím, že používáme klasickou dlouhozrnnou rýži (nikoli rýži s vyšším obsahem škrobu vhodnou na italská rizota). Abychom navodili balkánský nádech, přidali jsme výbornou bulharskou kořenící směs „Čubricu“…