Těstovinové rizoto s tuňákem

Dobře víme, že nejen pokrmy z rýže jsou nazývány „rizoty“. Surovin nahrazující rýži v těchto jídlech je celá řada, těstoviny nevyjímaje. U těstovinových rizot je otázkou pouze vhodný druh této základní suroviny, protože ne každá těstovina se k přípravě rizota hodí (tvarem i složením těsta). Nejlepší je použít tzv. těstovinovou rýži ze stoprocentní tvrdé pšenice (semoliny).
Variant na těstovinová rizota je nepřeberně a dávají nám možnost popustit uzdu naší fantazii při kombinování přidaných surovin a doplňkového koření. V našem receptu je jednou z hlavních surovin tuňák. Zde musíme zdůraznit nutnost kvality filetů zakonzervované ryby (pouze ve vlastní šťávě, nikoli ve slunečnicovém oleji, tuňákové kousky, neboli drť nepřipadá v úvahu).

I v domácí kuchyni jsme nuceni občas sáhnout k některým druhům kupovaných polotovarů (těžko si vyrobíme semolinovou těstovinu ve tvaru rýže a filety tuňáka si též sami nedokážeme naložit). Tím více dbáme na doplnění pokrmu čerstvými surovinami, případně domácím polotovarem jako jsou třeba nakládané okurky…
Velice rádi bychom u tohoto receptu doporučili značky tuňákových výrobků, ale tyto reklamní informace v našich receptech nepodáváme. Zmiňujeme pouze názvy produktů.

Suroviny:

(cca 6 porcí)

  • Těstovinová rýže 500g
  • Voda na uvaření těstovin cca 2,5l
  • Sůl
  • Máslo
  • Žampiony cca 100g
  • Kmín drcený cca 2 špetky
  • Mrkev + petržel cca 400g
    (dohromady)
  • Cibule 1 velká
  • Nakládané okurky
    (recept v kap. „Domácí polotovary“)
    4 středně velké
  • Lák z okurek cca 4 lžíce
  • Kapie čerstvá 1ks
  • Chilli paprička (feferonka) 1-2ks
  • Koření Tandoori masala (červená)
    1 lžíce
  • Jarní cibulka 2 ks
  • Čerstvé bylinky
    (petržel, libeček apod.) 2-3 hrsti
  • Tuňák ve vlastní šťávě cca 360g
    (2 větší plechovky)
  • Tvrdý sýr na zdobení
    (Parmazán, Grana Padano, Gran Moravia apod.)

Postup:

Omyté žampiony překrájíme na čtvrtiny nebo osminy (podle velikosti).
Kořenovou zeleninu očistíme (oškrábeme) a nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky.
Oloupanou cibuli nakrájíme na větší kostky (cca 2cm).
Omyté papriky zbavíme jadřince a nakrájíme na nudličky nebo kostičky.
Chilli papričky nebo feferonku nasekáme najemno (pro větší pikantnost můžeme ponechat část semínek).
Nakládané okurky nakrájíme na nudličky nebo kostičky.
Jarní cibulku nakrájíme na tenčí kolečka.
Listy čerstvých bylinek nasekáme (ne příliš najemno).
Tvrdý sýr nastrouháme na jemném struhadle.
Troubu předehřejeme na 200 °C.
Pekáč vymažeme máslem.

Při vyšším stupni sporáku rozpálíme pánev s vyšším okrajem (lepší je s plochým dnem, ale můžeme použít i Wok). Dáme rozehřát cca 2 lžíce másla a nejprve orestujeme nakrájené žampiony s kmínem. Zprudka orestované žampiony (cca 2-3 minuty) vyndáme stranou a do pánve doplníme ještě kousek másla.
Dále na másle restujeme zeleninu, kterou přidáváme podle její tvrdosti.
Nejprve vhodíme kostičky kořenové zeleniny (mrkve a petržele), restujeme za častého míchání cca 5-6 minut (chytí barvu a rozvoní se). Přidáme cibuli, restujeme dosklovata cca 3 minuty (z cibule se částečně oddělí vrstvy) a na další 2 minuty zarestujeme papriky (kapii i feferonku či chilli papričky). Nyní do pánve přidáme prohřát nakrájené okurky včetně trochy láku (cca 4 lžíce).
Vypneme sporák, vmícháme koření Tandoori masala a nakrájenou jarní cibulku.
Odstavíme.

Uvaříme těstovinovou rýži.
Ve velkém hrnci přivedeme k varu osolenou (2 lžičky soli) vodu s přidáním lžíce másla (aby se pasta neslepovala). Těstovinu vaříme středním varem částečně zaklopenou (za občasného zamíchání) pouze na skus (al dente). U těstovinové rýže ze stoprocentní tvrdé pšenice (semoliny) to je přibližně 14 minut (řídíme se doporučením výrobce, ale raději ochutnáme).
Uvařenou těstovinovou rýži scedíme přes cedník, krátce propláchneme pod tekoucí studenou vodou (zastaví se měknutí těstoviny), necháme odkapat a dáme do vymazaného pekáče.

V pekáči těstovinovou rýži smícháme se zeleninovým základem. Přimícháme orestované žampiony a nasekané bylinky. Nakonec opatrně vmícháme celistvé kousky tuňáka včetně veškeré vlastní šťávy.
Dáme zapéci do předehřáté trouby na 15 minut a podáváme

Při servírování jednotlivé porce doplňujeme jemně nastrouhaným tvrdým sýrem dle chuti…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané