Název tohoto pokrmu pochází ze španělštiny, měl by se správně psát „Chili con carne“ a jeho domovinou je americký Texas. Jídlo je však známé a oblíbené po celém světě a ne jinak je tomu i u nás. Budeme se tudíž držet vžitého názvu v Čechách, psáno se dvěma „L“.
Není divu, že vzniklo mnoho a mnoho variant a způsobů přípravy této speciality a pátrat po tom „zaručeně správném“ Chilli con carne je naprosto zbytečné. Za zmínku snad stojí pouze to, že společnými základními surovinami jsou mleté maso (nejčastěji hovězí či jehněčí), chilli papričky, rajčata a fazole. Jsou však známé i varianty z masa krájeného na drobnější kousky. Ostatní přísady jsou proměnlivé, záleží na geografické poloze i rodinných zvyklostech. Vždy se jedná o jídlo výrazně kořeněné, pikantní až ostré chuti.
Právě na tomto pokrmu jsou na první pohled jednoznačně vidět výhody domácí kuchyně oproti návštěvě restaurace. Při přípravě Chilli con carne doma, nejen že jsme si jisti kvalitou čerstvě namletého masa (vyplatí se umlít si jej sami), ale jídlo si uvaříme podle své chuti. Buď pouze mírně pikantní, nebo naopak třeba ostré jako břitva, zkrátka tak jak to máme rádi, jak nám to vyhovuje. O cenových rozdílech raději ani nebudeme hovořit. A navíc, vaření je zábava!
V naší knize předkládáme Chilli con carne tak, jak nám chutná, takže vyzkoušejte třeba tento recept…