Cuketa, řečená též cukína, je rostlina keřovitého růstu se žlutými květy a plody, barvy nejčastěji zelené či zelenožluté, tvarem připomínající okurku. Pěstují se však i odrůdy barvy žluté, bílé nebo krémové. Povrch má cuketa hladký, lesklý a tvrdý, dužina je světle zelená či žlutá (v závislosti na odrůdě), velmi měkká a vodnatá (více než 90%) s množstvím semen.
Cuketa, jak ji známe dnes, je evropského původu a vznikla v Itálii šlechtěním jednoleté zeleniny řadící se k druhu tykev obecná pocházející ze Střední Ameriky. V českých kuchyních cukína zažívala boom v 80. letech minulého století, a to hlavně pro její snadné a rychlé pěstování. I dnes má zařazení této zeleniny své opodstatnění, protože cuketa má minimální obsah kalorií a vysoký obsah bílkovin, vlákniny a minerálů i vitamínů. Nejvíce zdraví prospěšných látek obsahuje slupka, proto se v naši kuchyni snažíme připravovat recepty, kde cuketu nemusíme loupat.
I když se nejlépe pracuje s mladšími, menšími, až středně velkými plody, které mají jemnější slupku a méně měkkých, nedovyvinutých semínek, zajisté si poradíme i s cuketou větších rozměrů (dorůstají do délky až čtyřiceti centimetrů a můžou vážit i dva kilogramy), jenž nejsou na zahrádkách žádnou výjimkou. My jsme dostali cuketu velkou 35 cm, vážící 1,73 kg a podle toho jsme volili i její zpracování.
K přípravě originálního receptu na plněné cukety podle Hanky je možné samozřejmě použít i cukety daleko menšího vzrůstu. S přihlédnutím k právě vrcholící zeleninové sezoně není využití rajčátek ze zahrádky v tomto pokrmu jistě náhodné a brambory se jednoduše krásně upečou společně s cukínou…