Keftedes v pikantní rajčatové omáčce (z domácího rajčatového čatní)

Nespornou výhodou pokrmů z namletého masa je výborné chuťové propojení základní suroviny s dalšími ingrediencemi. Proto se „mleté“ používá po celém světě a všude platí zásada, co nelepší kvality masa (proto si maso meleme nejraději sami doma). Na přípravu pokrmů z různých druhů mas se můžeme inspirovat recepty mnoha národních kuchyní, v tomto případě řeckým starobylým pokrmem.
Masové kuličky keftedes se původně zhotovovaly pouze z hovězího nebo telecího masa. Postupem času kuchařky začaly přidávat vepřové, pro větší šťavnatost. Recepty na tuto řeckou specialitu se různí nejen použitými ingrediencemi přímo v mase (bylinkami i kořením), tepelnou úpravou (na grilu nebo v troubě, samostatné kuličky nebo keftedes napíchnuté na jehle), ale různými variacemi podávání (například s tzatziki či v kombinaci s rajčatovou omáčkou, v našem receptu z domácího polotovaru). I prapůvodní podávání s chlebovými plackami (pita chléb) bylo postupem času doplněno mnohými jinými přílohami, takže dnes si keftedes můžeme dopřát třeba s rýží, vařenými bramborami nebo bramborovou kaší, těstovinami a dalšími přílohami. K našemu receptu jsme zvolili rýžové nudle, které keftedes v pikantní rajčatové omáčce skvěle doplňují.

Řecký pokrm zvaný „Keftedes“ má (i přes poměrně velkou variabilitu) samozřejmě svá specifika. Vždy se jedná o úpravu ve formě kuliček z mletého masa. Ty se vyznačují svou jemností (díky přidávání jemného bílého pečiva namočeného v mléce). Nikdy nesmíme zapomenout na čerstvou mátu, která svojí nezaměnitelnou chutí i vůní výrazně odlišuje „keftedes“ od ostatních pokrmů z mletých mas.

K přípravě tohoto receptu využíváme náš domácí polotovar, tím podtrhujeme smysl domácího zpracování kvalitních surovin…

Suroviny:

Suroviny:
(4-5 porcí)

  • Hovězí maso (z kýty, plece, krku) 300g
  • Vepřové maso (kýta, plec, krkovice) 200g
  • Toastový chléb 5 plátků
  • Mléko na namočení pečiva
  • Vejce 1ks
  • Strouhanka z bílého pečiva
    cca 3 lžíce
  • Cibule bílá 1 větší
  • Česnek 2 větší stroužky
  • Sůl
  • Čerstvá máta 1 hrst lístků
  • Oregano sušené 1 lžička
  • Bazalka sušená 1 lžička
  • Pikantní rajčatové čatní 2 lžíce
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Olej olivový (ne panenský)

 

Na omáčku:

  • Pikantní rajčatové čatní cca 350g
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Víno bílé (suché) cca 1,5dl
  • Cukr, sůl na dochucení
  • Voda na dolití

Postup:

Maso hovězí i vepřové (případně zbavené kůže) opláchneme, papírovou utěrkou osušíme, nakrájíme na větší kousky a nameleme. Vložíme do větší mísy.
Oloupanou bílou cibuli nakrájíme najemno.
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky, nasekáme, přidáme sůl (cca ½ lžičky) a plochou stranou širokého nože utřeme.
Lístky čerstvé máty nasekáme najemno (můžeme si několik menších lístků odložit na zdobení).
Plátky toastového chleba ve vhodné nádobě zalijeme mlékem a necháme nasáknout.

Do mísy k mletému masu přidáme nakrájenou cibuli, nasekanou mátu, utřený česnek, sušené oregano a bazalku, vklepneme vejce, osolíme (jedna lžička postačí, sůl máme již v česneku), přidáme dvě lžíce domácího rajčatového čatní a mlékem nasáklý toastový chléb (řádně vyždímaný). Rukama masovou směs důkladně promícháme, konzistenci spojíme trochou strouhanky (směs musí být stále jemná) a necháme alespoň půl hodiny chutě propojit.

Troubu předehřejeme na 200 °C.
Plech vyložíme pečícím papírem a lehce potřeme olivovým olejem.

Z odleželé masové směsi v dlaních vytváříme kuličky (v průměru cca 3cm), které vkládáme na připravený plech s pečícím papírem. Kuličky potřeme olivovým olejem a vložíme péci do středu rozpálené trouby. Pečeme nejprve 15 minut, otočíme a dopékáme dalších 10-15 minut (kuličky se více pečou ze spodní strany). Plech vyndáme z trouby a keftedes necháme zcela vychladnout (to je pro další propojení jemných kuliček s omáčkou zcela zásadní).

Omáčku velice rychle a jednoduše zhotovíme z našeho domácího polotovaru.
V širším kastrole (nebo pánvi s vyšším okrajem) zahřejeme husté rajčatové domácí čatní, které je již výborně dochuceno a je pikantní. Čatní zjemníme trochou olivového oleje (cca 0,7dl) a zředíme bílým vínem. Přivedeme téměř k bodu varu, ochutnáme, můžeme doladit cukrem či solí. Dle potřeby omáčku nastavíme vodou do řidší konzistence (ještě zhoustne).
Vložíme masové kuličky keftedes a necháváme prohřívat (nevaříme) cca 15-20 minut (mícháme velmi opatrně, aby se kuličky nerozpadávaly).

Keftedes vyjmeme z omáčky. Malá část mletého masa se do omáčky uvolní, což je vítáno. Je-li potřeba, omáčku ještě zredukujeme do hustší konzistence.
Při podávání masové kuličky keftedes přeléváme pikantní rajčatovou omáčkou.

K jemným masovým kuličkám „Keftedes v pikantní rajčatové omáčce (z domácího rajčatového čatní)“ můžeme servírovat různé druhy příloh (pita placky, rýži, těstoviny). Velice dobře tento pokrm doplňují i rýžové nudle (kvalitní rýžové nudle necháme namočené ve vlažné vodě cca 7 minut, poté mírným varem v mírně osolené vodě vaříme 2 minuty, scedíme a krátce propláchneme studenou vodou a ihned podáváme).

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané