Nespornou výhodou pokrmů z namletého masa je výborné chuťové propojení základní suroviny s dalšími ingrediencemi. Proto se „mleté“ používá po celém světě a všude platí zásada, co nelepší kvality masa (proto si maso meleme nejraději sami doma). Na přípravu pokrmů z různých druhů mas se můžeme inspirovat recepty mnoha národních kuchyní, v tomto případě řeckým starobylým pokrmem.
Masové kuličky keftedes se původně zhotovovaly pouze z hovězího nebo telecího masa. Postupem času kuchařky začaly přidávat vepřové, pro větší šťavnatost. Recepty na tuto řeckou specialitu se různí nejen použitými ingrediencemi přímo v mase (bylinkami i kořením), tepelnou úpravou (na grilu nebo v troubě, samostatné kuličky nebo keftedes napíchnuté na jehle), ale různými variacemi podávání (například s tzatziki či v kombinaci s rajčatovou omáčkou, v našem receptu z domácího polotovaru). I prapůvodní podávání s chlebovými plackami (pita chléb) bylo postupem času doplněno mnohými jinými přílohami, takže dnes si keftedes můžeme dopřát třeba s rýží, vařenými bramborami nebo bramborovou kaší, těstovinami a dalšími přílohami. K našemu receptu jsme zvolili rýžové nudle, které keftedes v pikantní rajčatové omáčce skvěle doplňují.
Řecký pokrm zvaný „Keftedes“ má (i přes poměrně velkou variabilitu) samozřejmě svá specifika. Vždy se jedná o úpravu ve formě kuliček z mletého masa. Ty se vyznačují svou jemností (díky přidávání jemného bílého pečiva namočeného v mléce). Nikdy nesmíme zapomenout na čerstvou mátu, která svojí nezaměnitelnou chutí i vůní výrazně odlišuje „keftedes“ od ostatních pokrmů z mletých mas.
K přípravě tohoto receptu využíváme náš domácí polotovar, tím podtrhujeme smysl domácího zpracování kvalitních surovin…