Plátky krkovice (cca 1,5cm vysoké) naklepeme a blanky na okrajích nařízneme, aby se maso při tepelné úpravě nekroutilo. Maso z obou stran mírně nasolíme (sůl maso křehčí a v kombinaci s olejem maso nepouští mnoho vlastní šťávy) a okořeníme v hmoždíři nadrceným barevným pepřem (případně pepřovým kořením, které však již obsahuje sůl). Plátky dáme do vhodné nádoby přidáme jehličky rozmarýnu a zalijeme olejem (nemusí být zcela ponořené). Přiklopené nebo zakryté folií či alobalem necháme v chladu marinovat několik hodin (nejlépe den či dva). Občas otočíme.
Též dip je vhodné zhotovit několik hodin předem (náležitě se rozleží i vychladí). Říznost dipu si určujeme dle své chuti množstvím česneku. Mějme na paměti, že česnek se rozleží a i jeho druh hraje svou roli (český je výborný a říznější, španělský je méně výrazný, čínský může být nahořklý).
Krémovou zakysanou smetanu přendáme do misky. Oloupané stroužky česneku rozetřeme se solí (v tomto případě již dip příliš nesolíme) nebo jednoduše prolisujeme a vmícháme do smetany. Dochutíme solí a čerstvě mletým barevným pepřem. Znovu řádně promícháme, zakryjeme folií a dáme do lednice odpočinout.
Před grilováním si připravíme suroviny na přílohu.
Rané brambory (podávají se slupkou) důkladně opláchneme a očistíme (třeba i kartáčkem). Uvaříme v páře téměř doměkka (doba vaření je dle velikosti 25-30 minut) a necháme zchladnout.
Cibuli oloupeme a ponecháme vcelku.
Brambory i cibuli ze všech stran namočíme v oleji s kořením k naloženému masu.
K ruce si připravíme plátky anglické nebo farmářské slaniny.
Gril dostatečně rozpálíme a ztlumíme na minimum (v případě plynového grilu), jinak dbáme, aby v grilu nebyl příliš velký žár (grilujeme při teplotě cca 230 °C). Na rošt nebo tál grilu vložíme plátky masa, brambory i cibuli. Gril zavíráme (případně pootevřené víko podkládáme), tím udržujeme požadovanou teplotu. Masem nepohybujeme, nejprve se přichytí, po chvíli se samo odlepí. Steaky grilujeme cca 5-7 minut z každé strany (otáčíme pouze jednou). Po otočení na maso poklademe plátky slaniny. Správně ogrilované plátky krkovice nesmí být krvavé, ale pouze šťavnaté! Maso můžeme zkontrolovat naříznutím do nejsilnější části).
Cibuli i brambůrky otáčíme postupně tak, aby se nepřipalovaly.
Grilovanou krkovičku po vyjmutí z grilu necháme minutku odpočinout a podáváme společně s grilovanými novými brambůrkami, cibulí a vychlazeným česnekovým dipem.