Postup na vepřovou pečeni:
Omytou a osušenou vepřovou krkovici řádně ze všech stran osolíme, opepříme, okmínujeme a potřeme prolisovaným (nebo utřeným) česnekem (část česneku nakrájíme na tenké plátky, které přidáme k masu asi v polovině pečení).
Oloupanou cibuli nakrájíme na tenká půl kolečka.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Do pekáče dáme sádlo a nakrájenou cibuli. Na ni vložíme připravené maso, podlijeme vodou nebo pivem (asi 1 cm) a dáme péci do středu rozpálené trouby. Doba pečení je přibližně 2 hodiny a více (maso musí být měkké). V průběhu pečení maso přeléváme výpekem, hlídáme jeho množství (případně dolijeme trochu vody či piva, ke konci se však snažíme co nejvíce zredukovat).
Přibližně v polovině pečení maso otočíme a přidáme plátky česneku.
Měkké maso vyjmeme stranou, pekáč s výpekem dáme na plotnu a vyrestujeme na tuk, to znamená odvaříme veškerou zbylou vodu. (Pozor na druh pekáče, některé nejsou vhodné na přímý žár sporáku – z varného skla, keramiky apod., v tomto případě musíme výpek přendat do kastrolu.) Výpek zaprášíme hladkou moukou a dále za stálého míchání restujeme dozlatova až hněda (nesmíme jej spálit, šťáva by byla hořká), jako kdybychom dělali jíšku, zalijeme horkou vodou a mírným varem provaříme a zredukujeme na potřebnou konzistenci šťávy.
Ochutnáme, případně dochutíme solí a pepřem. V případě, že se nám cibulka při restování trochu „chytla“ šťávu propasírujeme přes cedník.
Takto získáme kvalitní vepřovou šťávu na podlití masa. Není od věci využít pečení masa a přebytek vepřové šťávy si uchovat (zamrazit) k dalšímu použití.
Maso před podáváním krájíme přes vlákno na širší plátky.
Servírujeme podlité šťávou se zvoleným druhem zelí a knedlíků.
Z důvodu mnoha variant knedlíků i zelí odkazujeme při přípravě tohoto receptu na výběr z kapitoly příloh.
Postup na pečené maso společně se zelím a slaninou:
Při přípravě klasické vepřové pečeně se zelím můžeme zvolit i jednodušší variantu pečení masa přímo se zelím. Zabijeme tak dvě mouchy jednou ranou. Nemusíme vyrestovat potřebnou šťávu na podlití masa a nemusíme zvlášť vařit zelí.
Omytou a osušenou vepřovou krkovici řádně ze všech stran osolíme, opepříme, okmínujeme a potřeme prolisovaným (nebo utřeným) česnekem (část česneku nakrájíme na tenké plátky, které přidáme k masu asi v polovině pečení).
Pekáč vytřeme sádlem, rozprostřeme středně hrubě nakrájenou cibuli a kysané zelí i s lákem. Poklademe plátky anglické slaniny. Vložíme ochucené maso, (vodou zatím nepodléváme) a dáme péci do středu trouby rozpálené na 180 °C.
Doba pečení je přibližně 2 hodiny a více (maso musí být měkké). V průběhu pečení maso přeléváme vytvářející se šťávou, hlídáme její množství (případně dolijeme trochu vody nebo piva, ke konci se však snažíme šťávu co nejvíce zredukovat).
Zhruba v polovině pečení maso otočíme a přidáme plátky česneku.
Před podáváním maso porcujeme na širší plátky (řezem přes vlákno).
Servírujeme společně se zelím z pekáče a kousky vypečené anglické slaniny (viz naše foto).
Jaký druh knedlíků si zvolíme, je na nás (recepty v kapitole „Přílohy”).
My jsme dnes vařili knedlíky bramborové…
Postup na bramborové knedlíky:
Brambory vařené ve slupce (nejlépe v páře), necháme vychladnout a oloupeme. Nastrouháme do mísy na hrubém struhadle. Osolíme a v robotu smícháme s vejci rozšlehanými s lžící mléka. Dále přidáváme hrubou mouku a krupici. Vypracujeme vláčné těsto (robot je vítaný pomocník).
Na vále posypaným moukou z těsta vytvarujeme šišky nebo kuličky, které okamžitě vaříme v osolené vodě cca 20 minut (vřící voda čeká na knedlíky, nikoli obráceně). V polovině varu knedlíky otočíme.
Uvařené knedlíky vyndáme a potřeme sádlem nebo máslem. Necháme zchladit nebo ihned podáváme. Při podávání šišku knedlíku krájíme na plátky. Jestliže jsme zvolili rustikální koule, podáváme je celé.