Telecí maso je maso z telat, mladých kusů tura domácího. Má velmi jemnou, až mírně nasládlou chuť a růžovo-červené voňavé maso obsahuje málo tuku. Je to maso libové a lehce stravitelné, proto bývá velmi často součástí dětské a dietní stravy. Telecí kýta je ta část masa z mladých kusů hovězího dobytka, kterou vídáme na pultech našich obchodních řetězců či řezníků nejčastěji a díky jemnosti tohoto masa nemusíme váhat s nákupem třeba kousku masa na minutku pro dvě osoby.
Demi glace je omáčka, kterou vyrábíme z telecích kostí a hodně zredukovanou uchováváme například v podobě kostiček v mrazáku jakožto domácí polotovar. Rozhodně se jednou za čas vyplatí si demi glace doma připravit do zásoby i když je vlastní výroba časově delší. Hotový bezéčkový demi glace nikde nekoupíme a se syntetickými polotovary takto pojmenované je to stejné, jako bychom chtěli uvařit poctivý vývar z nějaké kostky či z prášku. Takové výrobky nemají v gastronomii žádné místo a v domácí kuchyni už vůbec ne!
V mrazáku může náš domácí polotovar vydržet měsíce i léta a jednoho dne jako když jej najdeme. Například při přípravě našeho rychlého receptu, kdy domácí demi glace vytváří šťávu k minutkové úpravě telecí kýty. Tu pouze navíc ovoníme kouskem kvalitního uzeného masa a chuť podpoříme nakládanou okurkou…