Dostatečně dlouhé naložení masa (v tomto případě kuřecích špalíčků) v marinádě je základ většiny grilovaných pokrmů.
Kuřecí špalíčky důkladně propláchneme pod tekoucí vodou a necháme oschnout nebo osušíme papírovou utěrkou a ze všech stran dobře prosolíme.
Zhotovíme marinádu.
V misce smícháme harissu (1 lžíce), hrubozrnnou hořčici (1 lžička), med (2 lžíce), drobně nakrájená sušená rajčata (cca 5ks), sůl (2-3 špetky), olej (trochu olivového oleje z nakládaných rajčat doplníme řepkovým či slunečnicovým olejem).
Ve větší míse špalíčky s marinádou přikryjeme (výborné je využití kynoucí mísy s víkem) a dáme odležet nejméně na 24 hodin (klidně na 2-3 dny) do chladu (ledničky).
Dip zhotovujeme s dostatečným předstihem před samotným grilováním, aby se vychladil a jeho chutě se dostatečně propojily.
Do mísy přendáme bílý jogurt, přidáme nakládaný kopr i s trochou láku (právě koprový lák, hlavně z domácího polotovaru, je významnou dochucovací ingrediencí tohoto dipu). Dle chuti osolíme a osladíme (třtinovým nebo krupicovým cukrem). Pikantnost dipu libovolně ladíme čerstvě mletým barevným pepřem a sušenými mletými chilli papričkami. Dobře promícháme a dáme vychladit.
Předem též předvaříme brambory ve slupce tak, aby byly téměř uvařené (ve vodě cca 15 minut, v parním hrnci cca 20 minut), které po mírném zchladnutí zbavíme slupky a překrájíme na větší kousky.
Oloupané cibule nakrájíme na širší kolečka.
Samotné grilování musí být pozvolné (aby kůžička nebyla spálená a maso u kosti nezůstalo syrové). Proto využíváme tálu (který je běžnou součástí plynových grilů), nebo grilovacích tácků (při grilování na roštu).
Gril rozpálíme „pouze“ na cca 250 °C (to znamená méně, než třeba k prudkému grilování steaků). Naložené kuřecí špalíčky vkládáme na tál nebo na grilovací tácky (umístěné na roštu grilu) včetně trochy oleje z marinády (bez rajčat). Grilujeme při přibližně stejné teplotě za častého obracení špalíčků tak, aby se marináda (obsahující med, který je na tepelnou úpravu velmi citlivý) nepřipalovala (nejde o grilování steaku při jednom otočení). Délka grilování je přibližně 20 minut. Teplotu regulujeme nejen stupněm výkonu hořáků grilu, ale častým otevíráním a zavíráním víka (víko grilu můžeme též dle potřeby podložit, třeba kamenem, aby se zcela nedovíralo). Pro kontrolu správného propečení špalíčků provedeme řez ostrým nožem až ke kosti, kuřecí maso nesmí být krvavé! Hotové špalíčky přendáme na horní rošt grilu (nebo stranou do misky a zakryjeme alobalem).
Rozpálený gril využijeme ke zhotovení bramborové přílohy. Předvařené brambory a kolečka cibule dáme do pánve s vyšším okrajem. Přimícháme zbylý olej se sušenými rajčaty z naložení a na roštu grilu při občasném zamíchání prudce opečeme.
Grilované kuřecí špalíčky marinované s harissou a medem podáváme na lůžku z natrhaného čerstvého salátu, zakápnutým citronovou šťávou. Doplňujeme opečenými bramborami s cibulí a sušenými rajčaty. Vychlazený koprový dip z bílého jogurtu tuto „grilovačku“ skvěle doplňuje…