Začneme s přípravou nádivky.
Do mísy nakrájíme pečivo na kostičky.
Ze dvou vajec oddělíme žloutky od bílků (pozor, aby v bílcích nezůstala stopa žloutku, bílky budeme potřebovat na vyšlehání sněhu a stopa žloutku by nám způsobila zamezení vyšlehání tuhého sněhu).
Jedno vejce uvaříme natvrdo, vychladlé, oloupané nakrájíme na kostičky.
Uzené maso nakrájíme na přibližně centimetrové kostičky.
Oloupané mandle nasekáme.
Nasekáme petrželku.
V kastrůlku rozpustíme máslo.
Ve větší míse smícháme žloutky s rozpuštěným máslem, přidáme k rohlíkům, přilijeme mléko a necháme vsáknout do pečiva. Poté do směsi přimícháme ostatní ingredience: pokrájené uzené maso, nakrájené vařené vajíčko, hrášek, nasekané mandle a petrželku. Osolíme, opepříme a přidáme špetku muškátového oříšku. Vše důkladně promícháme.
V další míse z bílků (do kterých jsme přidali špetku soli, aby lépe ztuhly) vyšleháme tuhý sníh a ihned opatrně a lehce vmícháme do nádivky.
Takto připravenou nádivku odložíme odpočinout a můžeme se pustit do kuřete.
Kuře důkladně omyjeme v čisté vodě (včetně dutiny) a osušíme.
Celé kuře včetně dutiny osolíme a okmínujeme. Kuře položíme na záda, do prostor prsou a stehen vložíme prsty mezi kůži a maso. Vytvoříme tak kapsy, do kterých vložíme na plátky nakrájené ztuhlé máslo. Tím bude kuře vláčné a nevysušené. Nádivkou naplníme dutinu (zbytek odložíme). Krční otvor i spodní otvor spíchneme párátky nebo sešijeme potravinářskou nití. Konce špalíčků stehýnek svážeme k sobě.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Pekáček lehce vymažeme máslem.
Vložíme kuře do pekáčku, mírně podlijeme vodou (zpočátku cca 1 cm), přihodíme větvičky rozmarýnu a pečeme nejprve zhruba 20 minut.
Dále přidáme do pekáčku zbylou nádivku, ze které jsme si vytvarovali šišky nebo koule obalené ve strouhance. Nádivku přelijeme vznikající šťávou v pekáči.
Troubu snížíme na 160 °C. Vrátíme pekáček s kuřetem a nádivkou do trouby a pečeme další cca hodinu a půl až dvě hodiny (podle velikosti kuřete). Po celou dobu pečení průběžně kontrolujeme množství šťávy, kterou přeléváme kuře i nádivku. V půlce pečení kuře otočíme, eventuálně můžeme přidat pár plátků másla na kuře pro kůrčičku a pečeme dozlatova i druhou stranu. Dle potřeby můžeme přilít trošku vody. Ke konci pečení se snažíme naopak šťávu zredukovat.
Hotové, dozlatova vypečené kuřátko zbavíme nití, či párátek a i s nádivkou uvnitř naporcujeme.
Podáváme s bramborami na různé způsoby společně s nádivkou, i tou, kterou jsme pekli v pekáči s kuřetem.