Kuřecí stehýnka „Tandoori“ s rýží na indický způsob

Kuře je ptačí mládě. V souvislosti s kuchyňským využitím máme nejčastěji na mysli kuře kura domácího, ptáka domestikovaného tisíce let před naším letopočtem. Všechna plemena kura domácího pocházejí pravděpodobně z kura bankivského, lesního kurovitého ptáka žijícího v jihovýchodní Asii, především v Indii. Právě Indové si mohli na kuřeti z kura domácího pochutnávat již kolem roku 3 200 př. n. l. Odtud se kur postupem času rozšířil téměř po celém světě včetně Evropy.

Kuřecí maso je samozřejmě velmi oblíbeno i u nás v Čechách a na Moravě, a dokážeme jej připravovat na mnoho rozličných způsobů. Když nám dojdou klasické domácí recepty, klidně sáhneme do zahraniční kulinářské produkce. A tak nebývají na našem stole výjimkou i pokrmy vonící vzdálenými zeměmi a jejich kulturou, které však často musíme trochu přizpůsobit našim středoevropským chutím a žaludkům (případně dostupnosti surovin).

Příkladem může být i následující recept s kořením typickým pro severní Indii a Pákistán „Tandoori masala“ ve spojení s bílým jogurtem. Kořenící směs používaná na tento pokrm je sama o sobě pikantní, ale v indické kuchyni se ještě hojně doplňuje dalšími výraznými ingrediencemi. My jsme se v našem receptu snažili nechat vyniknout právě Tandoori masala a s ostatními „dochucovadli“, jsme se drželi zkrátka (i když to na první pohled nevypadá). Hlavně pozor na přiměřeně malé množství čerstvého zázvoru, který do tohoto jídla nezbytně patří, ale výrazně ovlivňuje chuť celého pokrmu.
Též rýžovou přílohu ladíme tak trochu do indické podoby, kořením i konzistencí…

Suroviny:

Suroviny na stehýnka „Tandoori“:
(4 porce)

  • Kuřecí stehenní čtvrtky 4ks
  • Bílý jogurt 350g
  • Cibule 1 velká
  • Olej (slunečnicový, řepkový) 2 lžíce
  • Čerstvě nastrouhaný zázvor 1 lžička
  • Česnek 5 středně velkých stroužků
  • Citronová šťáva 2 lžíce
  • Tandoori masala 4 lžičky
  • Kmín mletý 2 lžičky
  • Mletá uzená paprika 2 lžička
  • Pepř černý mletý ½ lžičky
  • Sůl 2 lžičky

 

Suroviny na indickou rýži:
(4 porce)

  • Rýže natural pololoupaná 100g
  • Rýže basmati prémium 200g
  • Cibule 1 středně velká
  • Hřebíček cca 10ks
  • Bobkový list 2 ks
  • Pepř černý celý cca 15 kuliček
  • Sůl 1 lžička
  • Kari koření 1 lžíce
  • Voda dle potřeby cca 1,3l

 

Postup:

Postup na stehýnka „Tandoori”:

Kuřecí stehenní čtvrtky opláchneme, osušíme papírovou utěrkou a v kloubu ostrým nožem oddělíme spodní paličky od vrchní části stehen (celá stehna by se v jogurtové marinádě hůře propékala).
Oloupanou cibuli nakrájíme hodně najemno.
Oškrábaný kousek čerstvého zázvoru nastrouháme najemno (max. jedna lžička).
Oloupané stroužky česneku nakrájíme na tenké plátky a utřeme s lžičkou soli.
Vymačkáme šťávu z poloviny citronu.

Do robotové mísy vložíme veškeré ingredience potřebné ke zhotovení marinády (bílý jogurt, jemně nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, utřený česnek, koření tandoori masala, kmín mletý, mletou uzenou papriku, pepř černý mletý, jednu lžičku soli, citronovou šťávu a kapku oleje). V robotu za pomocí metly důkladně promícháme.

V pekáči kuřecí díly smícháme se zhotovenou jogurtovou marinádou, zakryjeme alobalem a ponecháme v chladu odležet 12-24 hodin (jogurtové kultury přispějí ke křehkosti masa).

Troubu rozehřejeme na 160° C.
Pekáč s marinovanými kuřecími stehýnky necháme před tepelnou úpravou alespoň hodinu v pokojové teplotě (aby jogurtová marináda nedostala příliš velký šok a nesrazila se).

Tak, jak máme naložené maso v pekáči zakryté alobalem vložíme pozvolna péci do středu předehřáté trouby. Pečeme nejprve hodinu při 160 °C, poté sejmeme alobal a dále dopékáme cca 30 minut (začne se tvořit kůrčička), kuřecí stehýnka otočíme a znovu vytváříme kůrčičku z druhé strany stehen (ještě cca 20 minut). Při pečení společně s jogurtovou marinádou je důležité vytrvat při nižší teplotě trouby (proto delší čas tepelné úpravy). Malé množství částečně vypečené marinády slouží ke zvýraznění pokrmu při podávání.

Kuřecí stehýnka „Tandoori“ podáváme společně s rýží upravenou též do indického stylu.

 

Postup na indickou rýži:

Oba druhy rýže v cedníku pod studenou vodou propláchneme (každou zvlášť) a necháme odkapat.
Do oloupané cibule zapícháme hřebíček (vytvoříme tzv. cibulového ježka).
Ve středně velkém hrnci vaříme vodu, kterou osolíme lžičkou soli.

Do vřící osolené vody vsypeme nejprve natural pololoupanou rýži. Vložíme cibulového ježka s hřebíčkem, přihodíme kuličky černého pepře a bobkové listy. Přivedeme k varu a bez míchání nezaklopené vaříme středním varem nejprve 15 minut.
Přisypeme rýži basmati, přidáme lžíci kari, zamícháme a přivedeme opět k varu. Vaříme (stále středním varem a bez míchání) dalších 15 minut.
Poté vyndáme cibulového ježka (pokud nám nevadí přítomnost hřebíčku v rýži, můžeme nechat cibulového ježka zcela rozvařit) i bobkové listy a již za průběžného míchání rýže dále ještě několik minut provařujeme do žádané lepkavé konzistence (o něco hustší, než je italské rizoto).
Odstavíme ze sporáku a do podávání zakryjeme poklicí.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané