Pikantní krevety na víně se soba nudlemi

Krevety (Caridea) jsou podřád desetinohých vyšších korýšů, který zahrnuje asi 2 500 druhů. Žijí v mořích i sladkých vodách. Krevety se loví (v noci) převážně v pobřežních vodách oceánů, moří a v deltách řek. Úspěšně se také chovají uměle v tzv. chovných rybnících. K přípravě pokrmů jsou používány královské, obří nebo tygří krevety či malé koktejlové krevetky. Krevety je možno připravovat vyloupané (pro konzumaci to bývá trochu snazší) nebo nevyloupané, což zajistí, že maso bude šťavnatější. Při vyloupávání krevet je nutné odstranit střívko, které zvláště u velkých krevet není tak chutné. Příprava se odvíjí od stavu, v jakém krevety přichází do naší kuchyně. Mohou být čerstvé, ty se poznají podle bledě šedé barvy. Pokud jsou tepelně upravené, předvařené, mají růžovou nebo naoranžovělou barvu. Krevety můžeme koupit nejen předvařené, ale již vyloupané a zbavené střívka.

Čerstvost ryb i ostatních vodních plodů je velmi důležitá (datuje se v řádu hodin a nepodléhá nutnému vyzrávání, jako je tomu u většiny ostatních mas). Je něco zcela jiného zakoupit opravdu čerstvý produkt v rybářské tržnici na pobřeží, nežli si tentýž produkt pořídit v české kotlině. Recepty z čerstvých mořských ryb a jiných živočichů patří spíše do přímořského prostředí. I když v rybárně nebo supermarketu vidíme zaledované, rádoby čerstvé plody moře, věřte, že zmíněná čerstvost je pryč (proces od vylovení, distribučnímu naložení, vlastní distribuce – dopravy, vyskladnění a uvedení do prodejny – bývá spojeno s pozdním zaledněním, a dlouhodobost prezentace v obchodě nevyjímaje).
Uvedené, jasné skutečnosti běžným spotřebitelům v nepřímořské zemi nedávají mnoho možností k pořízení opravdu čerstvé suroviny, co se mořských ryb a ostatních plodů týká. Chceme-li si na těchto plodech pochutnat i u nás doma, volíme při nákupu raději menší zlo, to znamená, výrobky okamžitě (nejlépe ještě na rybářských lodích) zamrazené. Co se krevet týká, je pro náš trh skvělá možnost nákupu čerstvé suroviny okamžitě předvařené a případně zamrazené. Ovšem, většina krevet ke koupi v Evropě je sycená chemií a vodou za účelem snížení ceny. Některé krevety jsou však pouze opatřeny glazurou z pitné vody jako ochrana proti vymrazení. Předvařené krevety (větší druhy navíc zbavené krunýře a střívka) velmi usnadňují jejich přípravu…

Suroviny:

Suroviny na krevety:
(2 porce)

  • Krevety předvařené (koktejlové) 300g
  • Máslo 1 lžíce
  • Víno bílé (suché) 1dl
  • Ústřicová omáčka 1 lžíce
  • Sůl cca 2 špetky
  • Sušené mleté (drcené) chilli papričky
    cca 2 špetky

 

Suroviny na přílohu:
(2 porce)

  • Sušené soba nudle
    (pšenično-pohankové) 300g
  • Voda na vaření cca 3l
  • Sůl 2 lžičky
  • Máslo na promaštění nudlí
    cca 1 lžíce

Postup:

Postup na krevety:

V pánvi s vyšším okrajem (např. Wok) rozehřejeme po dně máslo. Vložíme předvařené koktejlové krevety (mražené předem nerozmrazujeme, u malých tzv. koktejlových krevet se nevyndává střívko, je tak drobné, že to technicky ani nelze). Krevetky při plném výkonu sporáku krátce (cca 1 minutu) za stálého míchání orestujeme.
Podlijeme vínem, dochutíme ústřicovou omáčkou (může se použít i sojová omáčka), solí a mletými či drcenými sušenými chilli papričkami. Tekutinu necháme za průběžného míchání zredukovat na polovinu a okamžitě podáváme.

K tomuto rychlému, minutkovému pokrmu se hodí několik druhů příloh (např. dušená rýže, nudle skleněné rýžové nebo pšenično-pohankové tzv. soba nudle). Přílohu připravujeme s mírným předstihem, v našem případě asijské, pšenično-pohankové soba nudle…

 

Postup na soba nudle:

Ve větším hrnci přivedeme osolenou vodu do varu. Vložíme sušené thajské soba nudle. Nudle vaříme středním varem, za občasného promíchání do měkka, ale nerozvařit (cca 3 minuty od opětovného dosažení varu). Žádné al-dente (na skus) známé z italských těstovinových výrobků zde neplatí!

Vařené nudle přes cedník scedíme, vrátíme do horkého hrnce a vmícháme lžíci másla na promaštění (aby se nudle neslepily).
Tímto jsou pšenično-pohankové soba nudle připraveny k podávání, jako příloha k mnoha pokrmům nejen asijské kuchyně

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané