Tato jednoduchá a velice rychlá polévka sloužila jako rychle připravené jídlo před vykonáním poutní cesty. Ani hospodyňky v tento sváteční den neměli mnoho času s vyvářením náročnějších jídel. Proto vznikla polévka na přípravu časově nenáročná a ze surovin nacházejících se v každé běžné domácnosti.
V pravém slova smyslu se původně jednalo o polotovar na cestu. Hospodyně si doma před odchodem na pouť rychle připravily jakýsi základ s vejcem na polévku, který při pouti s sebou nesly v kastrůlku či kotlíku. V době jídla polévku jednoduše dolily vodou, nechaly projít varem a měli vařeno.
Náš recept na poutnickou polévku je jedinečnou ukázkou jak zbytečné je kupování extrémně nekvalitních instantních produktů plných syntetické chemie, které našemu organismu nepřinášejí nic pozitivního.
Připomeňme si, že kvalita současných potravinářských výrobků je určována hlavně podílem zmíněných syntetických éček.