Při nastavování budíku na časnou ranní hodinu si říkám: „Vstanu a jdu na houby. Nemusím, ale chci. I když nic nenajdu, tak se na čerstvém lesním vzduchu krásně provětrám.“ Po hodině brouzdání lesním porostem s neustále prázdným košíkem si přeji alespoň jedno: „Alespoň nějakou tu houbu na bramboračku“.
Ano, houbová sezóna je každým rokem jiná. Někdy o kloudnou houbu nezavadíme, jindy jich máme nadbytek. Toho je potřeba využít k sušení, zamrazování či nakládání těchto lesních plodů na doby pozdější. Nechce-li se nám do lesa, máme možnost si houby ve všech podobách koupit. Zde se nám lenost (častěji nedostatek času) jaksi výrazně prodraží. Za houby, které si zcela zdarma (kromě nákladů na dopravu k nejbližšímu lesu) můžeme najít a nasbírat, zaplatíme v marketu nehorázné peníze (za mražené, sušené i zavařené). To už je lepší koupit košík hub od babky sedící u silnice.
A naše bramboračka? Recept na polévku s kořenovou zeleninou a cibulí, lehce zahuštěnou máslovou jíškou s pořádnou porcí hub, protože bez nich si českou bramborovou polévku představit nedovedeme.
Připomeňme, že poctivá bramboračka se bez dobrého vývaru neobejde. Zkrátka stará výborná česká domácí klasika…