Italská pomazánka se sušenými rajčaty

Tvarohový sýr žervé je základem pro přípravu této pomazánky. Žervé je mladý sýr, který neprochází žádným dalším zušlechťováním. I když bychom si jistě dokázali vyrobit domácí sýr tohoto tvarohového typu, není žádný problém si kvalitní žervé koupit. Ostatně tvaroh si také běžně v našich domácnostech sami nevyrábíme.

Nádech italské kuchyně v této pomazánce navodíme několika ingrediencemi: zeleným pestem (bazalkovým, z medvědího česneku či jiných bylinek), dobrým nastrouhaným italským sýrem a sušenými rajčaty včetně několika kapek olivového oleje z jejich naložení.
Požitek při konzumaci pomazánky umocníme, pokud si dáme práci s rozpečeným (grilovaným) toastem z bílého pečiva…

Suroviny:

  • Sýr žervé 200g
  • Sušená rajčata nakládaná v oleji
    cca 6 kousků
  • Olivový olej z nakládaných rajčat
    1-2 lžíce + na potření toastů
  • Šalotka 1 středně velká
  • Pesto z medvědího česneku
    nebo jiných bylinek 1 lžíce
    (recept v kapitole „Domácí polotovary“)
  • Sýr Grana Padano (Parmazán apod.)
    1 lžíce jemně nastrouhaného
    + na zdobení toastu
  • Sůl
  • Barevný pepř, čerstvě mletý
  • Kadeřavá petrželka nasekaná 1 hrst
    + na zdobení toastu
  • Bílý toastový chléb k podávání

Postup:

Sušená rajčata odkapaná od oleje nakrájíme na drobnější kousky.
Oloupanou šalotku nakrájíme najemno.
Tvrdý italský sýr nastrouháme na jemném struhadle.
Kadeřavou petrželku (kudrnku) nasekáme (jemněji).

V misce vidličkou rozmačkáme žervé.
Přidáme veškeré ingredience (nakrájená sušená rajčata, šalotku, lžíci pesta, lžíci strouhaného sýru, nasekanou petrželku) a promícháme. Dle konzistence pomazánky přilijeme trochu olivového oleje z nakládaných rajčat a podle své chuti přisolíme a dochutíme barevným, čerstvě mletým pepřem. Znovu dobře promícháme a necháme
v chladu chutě rozležet (alespoň hodinu, ale nejlépe do druhého dne).

I když samozřejmě můžeme italskou pomazánku konzumovat s čerstvým oblíbeným pečivem, nejlépe vynikne na rozpečeném toastovém chlebu s olivovým olejem ze sušených rajčat.
Troubu nastavíme na funkci „horní gril“ a zapneme naplno. Plátky toastového bílého chleba potřeme (mašlovačkou) olivovým olejem z nakládaných sušených rajčat. Vložíme na rošt a umístíme do horní třetiny rozpálené trouby. Grilujeme za neustálého hlídání (od trouby neodcházíme) dokud toasty nezačnou zlátnout. Okamžitě toasty otáčíme (i jednotlivě), potíráme olejem i z druhé strany a opět grilujeme do zlatavé barvy (nesmí se spálit).

Ještě teplé toasty potíráme pomazánkou, zdobíme strouhaným italským sýrem a nasekanou petrželkou…

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané