Budapešťská máslová pomazánka

Základními surovinami pro zhotovení budapešťské pomazánky jsou – měkký tvaroh, máslo a paprika (kvalitní mletá, čerstvá i nakládaná).
Pomazánku s tímto názvem koupíme snad v každých lahůdkách. Nikdy si však nemůžeme být jisti jejím složením, natož kvalitou použitých surovin. Převážně se máslo nahrazuje jinými tuky, paprika bývá pochybné jakosti a nakonec abychom si pomazánku ještě sami dochutili. To už je opravdu lepší si tuto výbornou a jednoduchou pomazánku připravit sami podle svého, hlavně podle své (třeba pikantnější) chuti.

Jemnost pomazánky docílíme pouze vysokým poměrem másla k tvarohu 1:2. A pokud při výrobě pomazánky použijeme známý trik s krátce tepelně opracovanou mletou paprikou (koření se nádherně rozvoní a chuťově rozvine), tak nás již „Budapešť“ zakoupená v obchodě jen těžko osloví…

Suroviny:

  • Měkký tvaroh plnotučný 250g
  • Máslo 125g
  • Cibule 1 středně velká
  • Červená kapie čerstvá
    cca ½ středně velké
  • Sterilovaná kapie řezaná cca 2 lžíce
  • Lák ze sterilovaných paprik 3 lžíce
  • Sladká mletá paprika
    (nejlépe lahůdková) cca 1 lžíce
  • Mleté chilli nebo pálivá mletá paprika
    cca 1 lžička
  • Sůl cca ¾ lžičky
  • Cukr krupicový (třtinový) cca 1 lžička
  • Pepř černý mletý cca 3 špetky
  • Pažitka nebo jarní cibulka
    na ozdobení

Postup:

Předem si připravíme máslo do pokojové teploty (nakrájením na plátky povolí rychleji).
Ani tvaroh by neměl být ztuhlý (můžeme použít i jemnější z vaničky).
Cibuli nakrájíme na co nejjemněji (dáme si s ní práci, případně na prkénku ještě dosekáme, není však dobré cibuli rozmašírovat v nějakém stroji).
Na drobné kousky nakrájíme (nasekáme) též čerstvou červenou kapii.

V pánvi rozehřejeme lžíci másla. Přihodíme jemně nakrájenou cibulku a na středním stupni sporáku necháme minutku pouze zpěnit. Vhodíme drobné kousky čerstvé kapie a opět minutku prohřejeme. Přidáme lžičku cukru, promícháme.
Dále přidáme sladkou mletou papriku. Kvalita papriky je velmi důležitá (měla by být jasně červená), stejně tak jako její krátké tepelné zpracování (koření se chuťově rozvine). Pikantnost zdůrazníme dle chuti přidáním mletého chilli nebo pálivé papriky, přilijeme trochu láku z nakládaných kapií, za stálého míchání necháme tekutinu odpařit, odstavíme ze sporáku a necháme vychladnout.

Do mísy dáme tvaroh s máslem, osolíme, opepříme a vidličkou důkladně rozmícháme (pomalu postupně necháme delší dobu působit pokojovou teplotu ke spojení tvarohu s máslem, ke konci mírně metličkou našleháme). Vmícháme vychladnutou směs z pánve, opět dobře promícháme (nyní již vařečkou) a nakonec lehce vmícháme scezenou nakládanou kapii (řezy nebo celou na proužky nakrájenou).
Ochutnáme, případně dosolíme či přiostříme pepřem nebo mletým chilli. Dáme odpočinout (proležet chutě) do chladu.

Pomazánka je výborná s jakýmkoli pečivem (např. na rychlé jednohubky či chlebíčky, ale i ke klasické snídani či svačině na housku). Při servírování zdobíme nasekanou pažitkou nebo zelenou částí jarní cibulky.

Fotogalerie:

error: Kopírování obsahu je zakázané