Skvělý recept na nadýchanou bramborovou buchtu, tedy spíše koláč (je to koláč, ale vždy jsme říkali buchta), mám od své maminky. Tímto výborně dochuceným koláčem z brambor „naslano“ mě mamka častovala mnohokrát, jednoduše proto, že věděla, jak mně chutná. To zásluhou použitého koření, bylinek i česneku.
A tak se skoro stalo, že jsem toto skvělé jídlo málem opomněl zařadit do naší domácí kuchařky. Ostatně, získat podrobný a přesný recept od své maminky je v některých případech nemožné. Údaje získané z maminčina receptového sešítku, jak v ingrediencích, tak v postupu, jsou pouze orientační.
Protřelá domácí kuchařka si neláme hlavu s tím, že si ve svém receptu poznamená například: 4 brambory, o tom jak velké jsou či o jejich hmotnosti, není ani zmínka (o druhu brambor raději ani nemluvě). Půl hrnku oleje je docela dobré označení, akorát velikost toho hrnku si musíme domyslet. Stupeň rozpálené trouby samozřejmě musí být tak akorát (na pečení koláče je to snad všem jasné), po nějaké době troubu ztlumíme, doba pečení je taková, až je koláč hotový. I další „přesné“ informace jsem musel získat až samotným zhotovením tohoto skvělého koláče.
Maminka mi jistě odpustí, že naší bramborovou buchtu (koláč) pro lepší šmak doplňuji uzeným masem s cibulkou (kvalitní páreček, klobáska nebo jiná uzenina může být též vhodnou obměnou)…