Čatní (též čatný) je tradiční pochutina indické kuchyně dochucující základní jídlo.
V evropských zemích je tento název spojován zejména s hledáním moderních názvů pro různé konzervované produkty. Stejně tak se s tímto výrazem setkáváme ve spojitosti s novodobými kulinářskými recepty. Je dobré zmínit, že „čatní“ není nic jiného, nežli jiné a více obecné pojmenování polotovaru z velice různých surovin (nejčastěji ovoce a zeleniny), které již dávno používali naši předci. Čatním dnes můžeme vlastně nazývat tepelné zpracování některých surovin v různé konzistenci i struktuře, kdykoli se nám to do naší kuchyně hodí, a to k přímé spotřebě (třeba v podobě přílohového dipu) nebo jako polotovar pro další využití.
Kdybychom měli možnost představit tento recept našim babičkám a prababičkám, jistě by se nás zeptaly:
„A co je na tom nového?“
Na to neexistuje odpověď. Snad jen trochu zamyšlení při užívání slova čatní v současné české domácí kuchyni, třeba při našem „Cibulovém čatní“…