Název kečup (catsup, catchup, ketsup, kitchup či ketchup, a plno podobných obměn názvu dle jazyků z celého světa), snad vznikl v Asii, kde byla výslovnost „ketjap“. Ať přisoudíme původ dnes vžitého názvu kterémukoli národu, je třeba si uvědomit, že se vždy jednalo o za studena podávanou omáčku (moderně řečeno dip) z rajčat. Ano i u nás ve střední Evropě se již po staletí využívá tento druh zpracování rajských jablíček, která (přirozenou cestou) dozrávají v průběhu léta.
Průmyslová výroba postupem času však tuto výbornou omáčku mnoha chutí s přírodními konzervanty (cukr, sůl, ocet) zcela deklasovala na pouhou pochutinu nacpanou množstvím umělých zahušťovadel, barviv a ochucovadel (éčky). Nic nejsou platné mnohé normy a vyhlášky snažící se přispět k lepší kvalitě kečupů. Výrobci jich buď nedbají nebo je pomocí stále vyspělejší chemie úspěšně obcházejí. Výsledky četných testů těchto výrobků hovoří za vše.
Není jiná možnost, nežli se navrátit k domácí výrobě kečupu a alespoň tímto způsobem dostát názvu výborné omáčky z rajčat, která v tomto případě může posloužit i jako přísada do mnoha pokrmů!
Domácí výroba kečupu je jasně spjata s letním obdobím, tedy se zužitkováním nadúrody rajčat. Nemáme-li možnost vlastního vypěstování této zahradní plodiny (rajče je považováno za ovoce i zeleninu a vedou se o tom věčné debaty), máme alespoň reálnou šanci zakoupit přírodně pěstovaná rajčata na trhu (v ostatních ročních obdobích tomu ani na tzv. farmářských trzích nebývá). To je velmi důležité, všichni známe pomoci chemie pěstovaná skleníková rajčata k mání v super/hypermarketech postrádající typickou rajčatovou chuť i vůni. Letní čas nám navíc poskytuje další suroviny vhodné jako doplněk do našeho kečupu (jablka, mrkev, papriku, cibuli, česnek).
Na přípravu výborného kečupu můžeme použít mnoho odrůd rajských jablíček (převážně červených). Vyšší stupeň zralosti je vítán a popraskané plody nevadí. Přidávání rajčatového pyré či protlaku (na rozdíl třeba od výroby barbecue omáčky) by bylo nošením dříví do lesa, u domácího kečupu nám přeci nejde o jasně červenou barvu…