Výborná omáčka z francouzské kuchyně vhodná nejen k zelenině a rybám. Je to vlastně taková speciálně (tepelně) upravená majonéza s citronovým nádechem, ale ne s olejem, nýbrž s máslem. Příprava není složitá, chce to jen vědět, jak na to a místo letité praxe profesionálních kuchařů využívat praktické pomůcky pro domácí kuchyni.
V naší domácí kuchyni příliš nehledíme na recepty známých kuchařů, ve kterých se používá vodní lázeň složená ze dvou nádob a urputné šlehání ruční metličkou ve vodní (lépe řečeno parní) lázni. Při použití ruční metličky se omáčka domácím kuchtíkům často nedaří, to chce více cviku. Přípravu si zjednodušíme využitím praktického, několik desetiletí známého mlékovaru (pískáčku s dvojitým dnem, který plně nahrazuje vodní lázeň) a tyčového mixéru s metličkou či kuchyňského robotu. To jsou pomůcky, které by neměly chybět v žádné domácnosti…
Recept na holandskou omáčku můžeme při změnách v ingrediencích využívat pro různé druhy omáček z vaječných žloutků.