Základem pro tatarskou omáčku je zhotovení domácí základní majonézy. Zvládneme-li ji, k tatarce chybí již jen malý krůček. Tatarka z domácí majonézy je vždy řidší, nežli základní majonéza, vždyť se jedná o omáčku za studena, bez možnosti tepelně regulovat její konzistenci. V tom je obrovský rozdíl od průmyslově vyráběných produktů, které obsahují náhražkové suroviny, zejména vodu se zahušťovadly a přidanými látkami. Nikdy neobsahují čerstvé vaječné žloutky. Je to výkvět chemie a jednoduše řečeno poctivou tatarskou omáčku, stejně tak, jako majonézu, nelze v obchodě koupit. Proto si tento tak oblíbený dip zhotovujeme zásadně sami!
Tatarská omáčka je vhodná k tepelně upraveným masům i zelenině. Velké využití má i ve studené kuchyni. Při přípravě domácí tatarky doporučujeme vynechat často používanou hořčici, naopak nepodcenit chuť kapar.