Saláty jsou bezbřehou kapitolou v domácím kulinářském prostředí. Saláty mohou být orientovány na sezónní suroviny (zeleninu či ovoce), jiné zhotovujeme celoročně.
Při přípravě salátů máme v drtivé většině „volnou ruku“, ale setkáváme se i s recepty, jenž se zařadily do tzv. „klasiky“ a mají svůj surovinový řád.
Mnoho receptů jsme přidali na naše kulinářské stránky právě v období jara a léta právě do kapitoly „Saláty“ /nebo přehledně na „Seznam receptů s odkazy přímo na webové recepty„.Některé saláty můžeme podávat jako samostatný chod (například v letních horkých měsících nebo třeba prostě jako lehkou večeři), jiné se hodí jako samostatná či doplňková příloha k různým hlavním chodům. Z velice široké škály možných salátů se v naší knize (webu) snažíme prezentovat alespoň malý zlomek.

Saláty jsou dány hlavně možnostmi geografickými a sezonními, ale známe celou řadu salátů vhodných pro celoroční přípravu (třeba z domácích polotovarů). Právě zde můžeme, různými kombinacemi s využitím dostupných ingrediencí, skvěle využít své kreativní a chuťové nápady. Upřímně řečeno, na drtivou většinu salátů není jednoznačný recept, můžeme hovořit pouze o jistém nápadu či motivaci.

I zde se však najdou výjimky, kde některé saláty jsou tak vyhlášeny, že se používá jasně daná receptura. Jistě není od věci připomenout si i některé skvělé saláty z doby minulé, které se připravovaly podle tzv. receptur a dnes je v lahůdkách již těžko koupíme (s původní specialitou mají bohužel často společný již pouze název).
Takže i několik pravých „retro“ salátů nabízíme v originálních domácích receptech…

error: Kopírování obsahu je zakázané