Domácí nakládání a zavařování různých druhů potravinových surovin má dlouhou historii. Daleko delší nežli produkty dnes běžně k mání v každém obchodě s potravinami či v supermarketu.

Vypěstování sezonní zeleniny či sklizeň ovoce na své zahrádce k zpracování nadúrody přímo nutí, protože málokdy se podaří veškeré produkty bezezbytku zužitkovat v čerstvém stavu. Nakládání, případně zavařování je skvělá možnost, jak uchovat sezónní zeleninu, ovoce, ale i jiné potravinové suroviny (např. sýry, maso, ryby, houby) na delší dobu. A nejen to. Nakládáním a zavařováním získáváme skvělé domácí výrobky, které mohou být chloubou našeho kulinářského umění, ať je používáme jako polotovary či ingredience k doplnění jiných jídel nebo je konzumujeme tak, jak jsou (třeba ve formě doplňkové přílohy). Proto se sezonní i jiné produkty vyplatí k tomuto účelu pořídit nejen vypěstováním, ale i nákupem.

Podkapitolu v „Domácích polotovarech“ nazvanou „Polotovary zavařované a nakládané, džemy a marmelády“ jsme zde na našem kulinářském webu doplnili o další naše vyzkoušené recepty, které jistě využijeme nejen v blížící se zeleninové a ovocné letní sezóně…

error: Kopírování obsahu je zakázané