V našem kulinářském webu, potažmo v chystané kuchařce, klademe velký důraz na domácí výrobu. Jedině při domácím zpracování potravinových surovin máme plnou kontrolu nad kvalitou kulinářského výrobku, třeba polotovaru. Je zde na místě připomenout hlavní kritérium kvality potravinářských výrobků. Čím více podílu syntetické chemie ve výrobku, tím menší kvalita! To si můžeme přečíst (i když někdy s použitím lupy) v povinném vyznačení na obalu, ale stejně ze značek syntetických éček nejsme moc moudří.

Proto přinášíme mnoho receptů právě v kapitole „Domácí polotovary“, kterou pro lepší přehlednost rozdělujeme do několika podkapitol. Jednou z nich je: „Dipy (majonézy, remulády, omáčky, čatní, pesta…)“ a tu jsme právě doplnili o další recepty.

Dipem bývají nejčastěji označovány různé druhy omáček podávané samostatně jako doplněk mnoha pokrmů. Bývají určené často k namáčení, na rozdíl od klasických omáček, které jsou přímo součástí konkrétního jídla. Někdy dipy slouží jako jedna z ingrediencí při přípravách rozličných specialit. Známe celou škálu dipů z mnoha různých surovin, které se navzájem velmi odlišují nejen chutí ale i konzistencí a strukturou. Proto jsou dipy různě specifikovány pod pojmenování, které více přibližuje jejich účel (např. majonézy, remulády, omáčky, čatní, pesta, hořčice apod.).

Regály v obchodech s potravinami se prohýbají pod obrovským množstvím těchto polotovarů různé kvality, které však mají jedno společné. Obsahují velká množství syntetických látek (tzv. éčka) v různých formách. Přitom drtivou většinu známých dipů si můžeme vyrobit doma z čerstvých surovin v nesrovnatelně lepší kvalitě i chuti. Ať již k okamžité spotřebě nebo jako domácí polotovar k uskladnění…

error: Kopírování obsahu je zakázané